La naturadora.
Guia duo del Parpalló Borrell Gandia
Som unes xiques amb sort, tenim clients que ens deixen innovar en conceptes, formats (com Gandia), obres socials com la de Caixa Catalunya, disposada a subvencionar treballs dels quals després es pot presumir, col·laboradors com Suso que es deixen destorbar i marejar fins a la sacietat, i proveïdors com Gráficas Lince que fan realitat les barbaritats que se’ns ocorren.

Quan Núria, la tècnica responsable de Gandia ens va passar el llistat de continguts que volia per a una guia del Parpalló–Borrell, se’ns va caure el món damunt: context, història, tipus de protecció, situació, senyalització, unitats ambientals, sendes i plànols, clima, aigua, modelat càrstic, jaciments arqueològics, fauna, vegetació, especial atenció a la flora!!! I nosaltres que pensàvem en un format de butxaca i amb molta foto...

Però com a grans problemes... originals solucions, va sorgir la idea de crear una guia duo en format “pantonera”, perquè d’aquesta manera la lectura en un sentit donava lloc a una guia interpretativa del paratge, i en l’altre a una guia per a la identificació de les espècies més representatives de flora. Quaranta planes, un format motxiller i un paper reciclat de molt de gramatge per a evitar el deteriorament per l’ús.

Vam respirar alleujades quan per fi ens va arribar la mostra i la cosa funcionava, però l’alleujament va durar fins que l’Ajuntament ens va demanar el disseny d’una invitació per a presentar la guia. Una feina com aquesta es mereixia alguna cosa més que un sobre i una targeta impresa! I així va ser com se’ns va ocórrer imprimir la invitació en un sobre de llavors de plantes autòctones dissenyat per a aquell fi.

La veritat és que vam triomfar amb els dos formats, però com la invitació va resultar careta, en acabar l’acte, en lloc del típic vinet d’honor, l’alcalde de Gandia ens va convidar a tots els presents a anar-nos-en a casa a plantar les llavors. I el vi i l’“ensaladilla” ens els vam fer al bar, “que lo cortés no quita lo valiente”.