La naturadora.
Punto Lila

Els xiquets i les xiquetes d’avui dia dediquen la major part del seu temps lliure a activitats formatives estructurades i guiades per persones adultes.

Cada vegada són menys els barris en els quals la xicalla encara és ama del carrer i de la plaça. Barris en els quals es juga al baló, a la goma, a agarrar, a fet i amagar o al sambori, i en els quals xiquets i xiquetes aprenen a posar-se d’acord, a dialogar, a inventar i consensuar els seus propis jocs i normes, a aprendre a conviure i a participar.

Podríem dir que “Punto lila” és un material didàctic per a treballar la participació ciutadana amb escolars de primer cicle de primària. Podríem dir que consta d’una guia didàctica per al professorat i d’un conte per a escolars. Podríem dir que les il·lustracions són molt especials i que cada vegada que la seua autora, Amelia Celaya, ens feia arribar una pàgina nova des d’Astúries, semblàvem tres ximpletes amb la boca oberta (Ohhhhhhhhh!).

Però en lloc de tot això, diguem que hem intentat crear un projecte que ajude  la ciutadania més petita a convertir-se en persones lliures i responsables, capaces de confiar en les altres persones, de respectar les diferències, de posar-se d’acord, d’unir esforços, de construir entre tots i totes un barri i una ciutat millor.

Són coses importants que no s’aprenen en anglès, ni en escacs, ni en gimnàstica rítmica, s’aprenen en la plaça del barri.